Jawel, de liefde van de man gaat wel degelijk door zijn maag.
Dat blijkt uit een nieuwe bevraging van zo'n 10.000 Australiërs. "Welke
alledaagse belevingen bekoren u het meest?", luidde de sleutelvraag. En
eten sprong als antwoord bij de mannen zowaar boven seks. De enquête werd
gehouden door Magnum Ice Cream.
Smaak
Het topantwoord van de mannen was dus smaaksensaties. Fysiek genot (waaronder seks) kwam pas op de vierde plaats. Op de 2e plaats stond Persoonlijke prestaties en ontspanningsbehoeften op nummer drie. De resultaten werden bepaald door een 'genotquotiënt', vastgesteld met een schaal die de frequentie en intensiteit van het menselijke genot meet. Uit die schaal bleek dat mannen meer plezier halen uit eten en het leven in het algemeen dan vrouwen.
Smaak
Het topantwoord van de mannen was dus smaaksensaties. Fysiek genot (waaronder seks) kwam pas op de vierde plaats. Op de 2e plaats stond Persoonlijke prestaties en ontspanningsbehoeften op nummer drie. De resultaten werden bepaald door een 'genotquotiënt', vastgesteld met een schaal die de frequentie en intensiteit van het menselijke genot meet. Uit die schaal bleek dat mannen meer plezier halen uit eten en het leven in het algemeen dan vrouwen.
Naast genieten van lekker eten is
ook goed koken een belangrijk punt. Mannen houden van vrouwen die lekker kunnen
koken en bereid zijn dit voor hem te doen. Dit komt omdat hij
hoogstwaarschijnlijk is opgegroeid met een moeder die elke dag een goed bord
eten voor zijn neus zetten en daarom gewend is aan een kokende vrouw. Let wel
op, er is niks mis mee als je de rollen eens per week omdraait en hem achter
het fornuis zet, wij vrouwen houden namelijk ook wel een man die koken kan.
Zelf koken voor een man is
een zeer gewaardeerd cadeau. Hou er wel rekening mee dat mannen van steaks en
patat houden en wij vrouwen voor sla en cupcakes gaan.
Echte
mannen eten whisky
![]() |
| Recept van Stef Roesbeke |
Stef
Roesbeke
Eigenaar van restaurant De Cluysenaer in Kuizen (België), medeauteur van Single Malt Flavours
Stef staat bekend om zijn liefde, passie en obsessie voor de Schotse single malt whisky’s.
Koken met whisky? Waarom?
Whisky versterkt de smaak van een gerecht. We gebruiken de verschillende smaken van de whisky en toetsen die aan het hoofdingrediënt van een gerecht. Glenfiddich bijvoorbeeld, heeft een perensmaak in zich. Door een beetje toe te voegen aan een Poire Belle Hélène, versterk je de smaak van de peer. Andere distillaten (zoals cognac, jenever, gin) hebben steeds hetzelfde smaakpallet terwijl whisky door bijvoorbeeld vatrijping verschillende smaakexplosies kan veroorzaken: fruitig, droog, zoet, gezouten of rokerig.
Welke soorten schaf je aan?
Met vier basissoorten om je al heel ver:
1. Peaty of gerookt zoals Bowmore
2. Zacht fruitig zoals een Ierse Greenore
3. Sherrykarakter zoals een Glendronach
4. Bourbonkarakter zoals een Jack Daniels
Pin je niet vast op de namen, vraag gewoon naar een type whisky bij een goede slijter.
Waar moet je op letten?
Wees niet te enthousiast en houd vooral de hoeveelheid whisky in de gaten. Een extra scheutje whisky kan het gerecht verpesten.
Wat heb je nodig?
Vooral whisky. Daarnaast is basiskennis van smaken, zowel van de ingrediënten van je gerecht als van de whisky handig.
Tip voor de thuiskok
Proeven, proeven en nog eens proeven. En experimenteren. Je kunt met whisky soms volledige andere smaken tevoorschijn toveren in een gerecht.
Whisky-pepermixaroma
Ingrediënten: peperbolletjes (mix: rood, zwart, wit etc.), Spaanse peper, single malt whisky
Vul een glazen flesje of potje tot een derde met een mix van peperbolletjes. Vul de fles af met de whisky. Voeg dan de in stukken gesneden Spaanse peper toe. Na 3 tot 4 weken is het aroma klaar voor gebruik. Je kunt het lang bewaren.
Eigenaar van restaurant De Cluysenaer in Kuizen (België), medeauteur van Single Malt Flavours
Stef staat bekend om zijn liefde, passie en obsessie voor de Schotse single malt whisky’s.
Koken met whisky? Waarom?
Whisky versterkt de smaak van een gerecht. We gebruiken de verschillende smaken van de whisky en toetsen die aan het hoofdingrediënt van een gerecht. Glenfiddich bijvoorbeeld, heeft een perensmaak in zich. Door een beetje toe te voegen aan een Poire Belle Hélène, versterk je de smaak van de peer. Andere distillaten (zoals cognac, jenever, gin) hebben steeds hetzelfde smaakpallet terwijl whisky door bijvoorbeeld vatrijping verschillende smaakexplosies kan veroorzaken: fruitig, droog, zoet, gezouten of rokerig.
Welke soorten schaf je aan?
Met vier basissoorten om je al heel ver:
1. Peaty of gerookt zoals Bowmore
2. Zacht fruitig zoals een Ierse Greenore
3. Sherrykarakter zoals een Glendronach
4. Bourbonkarakter zoals een Jack Daniels
Pin je niet vast op de namen, vraag gewoon naar een type whisky bij een goede slijter.
Waar moet je op letten?
Wees niet te enthousiast en houd vooral de hoeveelheid whisky in de gaten. Een extra scheutje whisky kan het gerecht verpesten.
Wat heb je nodig?
Vooral whisky. Daarnaast is basiskennis van smaken, zowel van de ingrediënten van je gerecht als van de whisky handig.
Tip voor de thuiskok
Proeven, proeven en nog eens proeven. En experimenteren. Je kunt met whisky soms volledige andere smaken tevoorschijn toveren in een gerecht.
Whisky-pepermixaroma
Ingrediënten: peperbolletjes (mix: rood, zwart, wit etc.), Spaanse peper, single malt whisky
Vul een glazen flesje of potje tot een derde met een mix van peperbolletjes. Vul de fles af met de whisky. Voeg dan de in stukken gesneden Spaanse peper toe. Na 3 tot 4 weken is het aroma klaar voor gebruik. Je kunt het lang bewaren.
Runderfilet
met carpaccio van tomaat
Ingrediënten:
4 goede kwaliteit runderfilets ( 150 g)
8 reepjes spek
Saus
1 kleine ui
2 tl donkerbruine basterdsuiker
3 el donker bier
1 dl kalfsjus
1 el balsamicoazijn
Bierdeeg
1 ei
3 dl bier
200 g bloem
2 tomaten
whisky-pepermixaroma
400 g spinazie
8 uienringen
2 grote frietaardappelen
peperbolletjes
enkele blaadjes paarse sisho
1 bosuitje
Bereiding
Wikkel de runderfilet in het spek. Schroei het vlees dicht in een hete pan en laat verder garen in de oven. Maak de saus: Stoof de fijngesnipperde ui in een pan en doe de suiker erbij. Blus af met het donkere bier en giet de kalfsjus erbij. Laat een derde inkoken en breng op smaak met de balsamicoazijn. Snijd de tomaten in dunne plakjes en benevel ze met het whisky-pepermixaroma. Verwarm ze in de oven. Smoor de spinazie in de pan en houd warm. Klop voor het bierdeeg een ei los in 3 dl bier. Klop de bloem erdoor tot je geen klontjes meer hebt. Haal de uiringen door het deeg en frituur ze op 180 °C. Schil de aardappelen en snijd ze in fijne schijfjes. Frituur ze op 180 °C. Haal het vlees uit de oven en bestrijk het (met een borsteltje) met het whisky-pepermixaroma. Plaats met behulp van een vormpje de spinazie op wat saus. Leg daarboven het laagje tomaat en daarop het vlees. Decoreer met de uiringen, de aardappelchips, peperbolletjes, de paarse sisho en het bosuitje.
4 goede kwaliteit runderfilets ( 150 g)
8 reepjes spek
Saus
1 kleine ui
2 tl donkerbruine basterdsuiker
3 el donker bier
1 dl kalfsjus
1 el balsamicoazijn
Bierdeeg
1 ei
3 dl bier
200 g bloem
2 tomaten
whisky-pepermixaroma
400 g spinazie
8 uienringen
2 grote frietaardappelen
peperbolletjes
enkele blaadjes paarse sisho
1 bosuitje
Bereiding
Wikkel de runderfilet in het spek. Schroei het vlees dicht in een hete pan en laat verder garen in de oven. Maak de saus: Stoof de fijngesnipperde ui in een pan en doe de suiker erbij. Blus af met het donkere bier en giet de kalfsjus erbij. Laat een derde inkoken en breng op smaak met de balsamicoazijn. Snijd de tomaten in dunne plakjes en benevel ze met het whisky-pepermixaroma. Verwarm ze in de oven. Smoor de spinazie in de pan en houd warm. Klop voor het bierdeeg een ei los in 3 dl bier. Klop de bloem erdoor tot je geen klontjes meer hebt. Haal de uiringen door het deeg en frituur ze op 180 °C. Schil de aardappelen en snijd ze in fijne schijfjes. Frituur ze op 180 °C. Haal het vlees uit de oven en bestrijk het (met een borsteltje) met het whisky-pepermixaroma. Plaats met behulp van een vormpje de spinazie op wat saus. Leg daarboven het laagje tomaat en daarop het vlees. Decoreer met de uiringen, de aardappelchips, peperbolletjes, de paarse sisho en het bosuitje.






0 reacties:
Een reactie posten